Κουνουπίδι ογκρατέν με λούντζα


Υλικά 
  • 1 μεγάλο κουνουπίδι
  • 7-8  φέτες λούντζα λεπτά κομμένες
  • 150 γραμμάρια τριμμένη φέτα
  • 150 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο (κρατάμε 1 περίπου χούφτα για πασπάλισμα στο τέλος)

Για τη μπεσαμέλ:
  • 2 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό
  • 3 -4  κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο γάλα
  • λίγο αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση 
  1. Καθαρίζουμε το κουνουπίδι, το κόβουμε σε φουντίτσες και το πλένουμε (το αφήνουμε σε μία λεκανίτσα με νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά και στη συνέχεια το πλένουμε) . 
  2. Βράζουμε το κουνουπίδι για 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό (να κρατάει).
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε.
  4. Στο ενδιάμεσο ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Ρίχνουμε λίγο αλάτι (προσοχή γιατί έχουμε και τυριά), τη γλυκιά πάπρικα και το μοσχοκάρυδο
  6. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα τυριά (φέτα και ρεγκάτο) στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
  7. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και απλώνουμε τις φουντίτσες από το βρασμένο κουνουπίδι.
  8. Ενδιάμεσα τοποθετούμε και τις φέτες λούντζας.
  9. Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ με τα τυριά να καλύψει όλα τα κομμάτια από το κουνουπίδι.
  10. Από πάνω ρίχνουμε διάσπαρτα λίγο τριμμένο ρεγκάτο και λίγα κομματάκια βουτύρου.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια
  12. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αφού αφήσουμε λίγο να κρυώσει για να «σταθεί».

Tip: μπορούμε να βράσουμε μαζί με το κουνουπίδι και 2-3 πατάτες που μπορούμε να τις κόψουμε στο ταψί σε φέτες και να τις απλώσουμε μαζί με το κουνουπίδι. Αντί για λούντζα μπορούμε να προσθέσουμε χωριάτικο λουκάνικο ή οποιοδήποτε πικάντικο αλλαντικό θέλουμε 

1 σχόλιο:

2379
Jasper Roberts Consulting - Widget