Υλικά
(για 12 άτομα)
Για τη βάση:
- 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 70 γρ. νιφάδες βρώμης
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 180 γρ. βούτυρο Lurpak
- 60 γρ. καρύδια
Για την καραμέλα:
- 200 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο Lurpak Soft
- 150 γρ. Arla κρέμα γάλακτος με 36% λιπαρά
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
- 4 κόκκινα μήλα
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.γ. βανίλια υγρή
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/3 φλ. ουίσκι
- 3/4 φλ. καραμέλα
Για το σερβίρισμα:
- 200 γρ. Arla φρέσκο τυρί κρέμα
- 200 ml κρέμα γάλακτος Arla με 36% λιπαρά
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- καραμέλα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη βρώμη, το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, τα καρύδια, το βούτυρο και ζυμώνουμε, με το φτερό, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Απλώνουμε, ομοιόμορφα, τα ¾ ζύμης, σε μια φόρμα στρογγυλή με αποσπώμενο πάτο, καλυμμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 15-20 λεπτά.
Για την καραμέλα:
- Λιώνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, ανακατεύουμε καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Για τα μήλα:
- Στραγγίζουμε τα μήλα από το νερό και το λεμόνι και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κανέλα, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, το ουίσκι, το χυμό λεμόνι, το αλάτι, την υγρή βανίλια και το αλεύρι. Προσθέτουμε τη μισή καραμέλα και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε τα καραμελωμένα μήλα πάνω στην προψημένη ζύμη, ομοιόμορφα, και σκορπάμε σε κομμάτια την υπόλοιπη ζύμη από πάνω.
- Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 25-30 λεπτά.
Για το σερβίρισμα:
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Βάζουμε σε ένα μπολ το φρέσκο τυρί κρέμα, ενσωματώνουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
- Αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και σερβίρουμε τη μηλόπιτα με το μείγμα με το φρέσκο τυρί κρέμα και τη σαντιγί. Πασπαλίζουμε με κανέλα και περιχύνουμε με καραμέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου