Υλικά
Για τα κεμπάπ:
- 700 γρ. κιμάς από μπούτι κοτόπουλου* (ζητάμε να τον περάσουν 1 φορά από το χοντρό κόσκινο - για να μη γίνει σαν λάσπη), κατευθείαν από το ψυγείο, για να μην κολλάει στα χέρια
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το μείγμα + 1 κουτ. σούπας για το πλάσιμο + 1 κουτ. σούπας για το ταψί
- 2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, πολτοποιημένα στο μούλτι
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη κύμινου
- 1/4 κουτ. σούπας σκόνη κόλιανδρου
- 1/4 κουτ. σούπας σκόνη μπαχάρι
- 1/4 κουτ. σούπας πάπρικα
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού καγιέν σε σκόνη (ή καυτερή πάπρικα)
- 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή ρίγανη, τριμμένα
- 1 κουταλιά ξίδι κόκκινο
- 2 ασπράδια αυγών, χτυπημένα σε ελαφριά μαρέγκα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό με 2% λιπαρά
- 3 κουτ. σούπας γάλα ελαφρύ
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και ψιλοκομμένη
- 1 κοφτή κουτ. σούπας πάστα ελιάς ή 3 - 4 ελιές, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
Για το
σερβίρισμα
- 4 αραβικές πίτες
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
- Ψήνουμε τις πίτες στη σχάρα του φούρνου στο μεσαίο ράφι για 15 λεπτά, μέχρι να σκληρύνουν.
- Όταν κρυώσουν, τις σπάμε σε ακανόνιστα μεγάλα κομμάτια.
Κεμπάπ:
- Βάζουμε σ’ ένα μπολ τον κιμά και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε και το κρεμμύδι, το λάδι, το σκόρδο, το ξίδι, 1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Εν συνεχεία, ζυμώνουμε ελαφρά για 1 - 2 λεπτά, βρέχοντας ενδιάμεσα τα χέρια μας με κρύο νερό.
- Ρίχνουμε και τα ασπράδια και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα.
- Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 - 10 μπάλες. Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και πλάθουμε 8 - 10 μακρόστενα κεμπάπ.
- Τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί που να τα χωράει ακριβώς και τα αφήνουμε στην κατάψυξη για 1/2 ώρα ή στη συντήρηση για 1 ώρα.
Σάλτσα:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο.
- Ψήσιμο:
- Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 220° C (για περίπου 7 - 8 λεπτά).
- Βγάζουμε το ταψί με τα κεμπάπ από την κατάψυξη ή το ψυγείο και φουρνίζουμε στο μεσαίο ράφι για 15 λεπτά, γυρνώντας τα στα 10 λεπτά ώστε να ροδίσουν και από την άλλη.
- Τα σερβίρουμε πάνω στις τραγανές πίτες και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με μαϊντανό και λεμόνι.
Tip: Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, φτιάχνουμε τα
κεμπάπ με κιμά από στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας. Επειδή, όμως αυτά θα είναι
πιο στεγνά καλό είναι να προσθέσουμε στο μείγμα λίγο λάδι επιπλέον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου