Κοτόπιτα με τραχανά σε χωριάτικο φύλλο


Υλικά

Για την πίτα
  • 9 χωριάτικα φύλλα 
  • ½ φλιτζ. Χωριό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ορεινές περιοχές
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, χτυπημένο με 4 κουτ. σούπας Χωριό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ορεινές περιοχές


Για τη γέμιση
  •  600 γρ. κοτόπουλο φιλέτο από μπούτι (κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένο 
  • 1 φλιτζ. τραχανά, γλυκό 
  •  300 γρ. ανθότυρο
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρά χτυπημένα
  • 3 φλιτζ. γάλα 
  •  ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
  •  ¼ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. Χωριό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ορεινές περιοχές
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι  
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
Για τη γέμιση:
  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνω τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι με το πράσο. Αλατοπιπερώνω. 
  2. Μόλις μαραθούν τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά. Ρίχνω τα κυβάκια κοτόπουλου και τα σοτάρω μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με την πάπρικα. 
  3. Μόλις πάρει χρώμα το κοτόπουλο προσθέτω στο τηγάνι και το κρεμμύδι με το πράσο. Ανακατεύω και ρίχνω και τον τραχανά, προσθέτω 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνω το φαγητό να πάρει βράση. 
  4. Μετά από 5 λεπτά αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτω στο μείγμα το ανθότυρο και τα φρέσκα αρωματικά.
  5. Χτυπάω σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνω. Προσθέτω το μίγμα στη γέμιση και ανακατεύω καλά.

Για την πίτα:
  1. Λαδώνω καλά ένα ταψάκι.
  2. Παίρνω ένα φύλλο χωριάτικο και το βάζω τσαλακωμένο στο ταψί. Λαδώνω λίγο και σκεπάζω με άλλα δύο φύλλα τσαλακωμένα και λαδωμένα. 
  3. Αδειάζω τη μισή γέμιση και στρώνω με ένα κουτάλι. Σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα τσαλακωμένα και λαδωμένα και ρίχνω την υπόλοιπη γέμιση.
  4. Τελειώνω, σκεπάζοντας με τα τελευταία φύλλα. Αλείφω καλά με το μίγμα αυγού-ελαιόλαδου και πασπαλίζω με το σουσάμι.
  5. Ψήνω στο φούρνο για 50 λεπτά με μια ώρα μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2379
Jasper Roberts Consulting - Widget