Ζεστή σαλάτα με σπιτικό ξινολάχανο

Υλικά 

(για 6 - 8 άτομα)
  • 1 σχετικά μεγάλο άσπρο λάχανο (ή 2 μικρότερα), βάρους περίπου 2½ κιλών
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 250 γρ. λευκό ξηρό κρασί
  • 250 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού χονδροσπασμένοι κόκκοι πιπεριού
  • 5 - 6 ελαφρώς σπασμένα κεδροκούκουτσα
  • 1 κουτ. γλυκού χονδροσπασμένοι κόκκοι κόλιανδρου
  • 4 φέτες μπέικον, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
  1. Αφαιρούμε τα 2 - 3 εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με ένα μεγάλο μαχαίρι το κόβουμε στα τέσσερα
  2. Με βαθιές κωνικές τομές αποκόβουμε το κοτσάνι από κάθε κομμάτι και το κόβουμε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
  3. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα φύλλα, όπως για σαλάτα και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τα κομμένα κοτσάνια
  4. Από πάνω απλώνουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού και περιχύνουμε με το κρασί και το ξίδι
  5. Τέλος, ρίχνουμε τους κόκκους πιπεριού, τα κεδροκούκουτσα, τους σπόρους κόλιανδρου και αλάτι
  6. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα
  7. Στο μεταξύ, βάζουμε να κάψει καλά ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τις λωρίδες του μπέικον
  8. Τις τηγανίζουμε για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις αφήνουμε κατά μέρος
  9. Βγάζουμε το μαγειρεμένο λάχανο από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε μια βαθιά πιατέλα
  10. Δεν χρειάζεται να το στραγγίξουμε σχολαστικά, μιας και το υγρό της κατσαρόλας είναι πολύ νόστιμο
  11. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και από πάνω σκορπίζουμε το τηγανισμένο μπέικον
  12. Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως, ζεστή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2379
Jasper Roberts Consulting - Widget