Υλικά
(για 6 - 8 άτομα)
- 1 σχετικά μεγάλο άσπρο λάχανο (ή 2 μικρότερα), βάρους περίπου 2½ κιλών
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 250 γρ. λευκό ξηρό κρασί
- 250 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού χονδροσπασμένοι κόκκοι πιπεριού
- 5 - 6 ελαφρώς σπασμένα κεδροκούκουτσα
- 1 κουτ. γλυκού χονδροσπασμένοι κόκκοι κόλιανδρου
- 4 φέτες μπέικον, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε τα 2 - 3 εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με ένα μεγάλο μαχαίρι το κόβουμε στα τέσσερα
- Με βαθιές κωνικές τομές αποκόβουμε το κοτσάνι από κάθε κομμάτι και το κόβουμε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
- Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα φύλλα, όπως για σαλάτα και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τα κομμένα κοτσάνια
- Από πάνω απλώνουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού και περιχύνουμε με το κρασί και το ξίδι
- Τέλος, ρίχνουμε τους κόκκους πιπεριού, τα κεδροκούκουτσα, τους σπόρους κόλιανδρου και αλάτι
- Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα
- Στο μεταξύ, βάζουμε να κάψει καλά ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τις λωρίδες του μπέικον
- Τις τηγανίζουμε για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις αφήνουμε κατά μέρος
- Βγάζουμε το μαγειρεμένο λάχανο από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε μια βαθιά πιατέλα
- Δεν χρειάζεται να το στραγγίξουμε σχολαστικά, μιας και το υγρό της κατσαρόλας είναι πολύ νόστιμο
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και από πάνω σκορπίζουμε το τηγανισμένο μπέικον
- Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως, ζεστή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου