Υλικά
(για 15 - 20
λουκανικοπιτάκια)
- 1 φύλλο ζύμη σφολιάτα ή ζύμη κουρού (στα ψυγεία και τους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ)
- λίγο αλεύρι, για την επιφάνεια
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρόκος βιολογικού αυγού
- ½ φλιτζάνι ηλιόσποροι (στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα με ξηρούς καρπούς) ή ½ φλιτζάνι κοπανισμένα φουντούκια
Για τη γέμιση
- 300 γρ. λουκάνικα χωριάτικα της αρεσκείας σας (διαλέξτε όσο πιο λεπτά βρείτε και αν είναι δυνατόν με τα λιγότερα κομμάτια λίπους)
- 2 βιολογικά αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Αφαιρώ το περίβλημα των λουκάνικων (είτε είναι χάρτινο είτε από φυσικό έντερο) και κομματιάζω καλά το ψαχνό του λουκάνικου –ιδανικά, το τρίβω στον τρίφτη, αλλιώς το κομματιάζω με ένα πιρούνι
- Το βάζω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω τα αυγά, τη ντομάτα Pummaro, τη μουστάρδα, το κασέρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι δεν βάζω γιατί τα χωριάτικα λουκάνικα, κατά κανόνα, είναι αλμυρά. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά
Για τα
λουκανικοπιτάκια
- Απλώνω το φύλλο σφολιάτας ή κουρού σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Απλώνω το μείγμα της γέμισης επάνω στο φύλλο, αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω στο 1 εκ. περιμετρικά
- Τυλίγω το φύλλο σε ρολό, το αλείφω με τον κρόκο του αυγού και το πασπαλίζω με τους ηλιόσπορους ή με το κοπανισμένο φουντούκι, πιέζοντας για να κολλήσουν καλά στη ζύμη
- Τυλίγω προσεκτικά το ρολό με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξει
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC
- Βγάζω το ρολό από το ψυγείο, αφαιρώ με προσοχή τη διάφανη μεμβράνη και κόβω το ρολό σε κομμάτια πάχους 1½ εκ. (βγαίνουν 15 - 20 κομμάτια)
- Στρώνω με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) και ξαπλώνω τα φετάκια ρολού στο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους
- Τα ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και τα αφήνω να γίνουν χλιαρά για να τα σερβίρω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου