Υλικά
(για 4 άτομα)
- 350 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- τα φύλλα από 1 ματσάκι ρόκα, πλυμένα, καθαρισμένα και στεγνωμένα (μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα, συσκευασμένα φύλλα ρόκας, για ευκολία)
- 1 κονσέρβα τόνος σε νερό, στραγγισμένος και κομματιασμένος
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 125 γρ. αγκιναράκια σε βαζάκι, στραγγισμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι, λεπτοκομμένα
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, χονδροκομμένες
- 4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- ελάχιστη καυτερή πάπρικα (αν θέλουμε)
- ½ ματσάκι φρέσκος δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 50 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βάζω τα μαυρομάτικα σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα καλύπτω καλά με μπόλικο κρύο νερό
- Τα βράζω σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται, να παραμένουν κάπως τραγανά στο δόντι
- Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρω, αλατίζω. Τα στραγγίζω, τα ξεπλένω με μπόλικο κρύο νερό και τα αφήνω να στραγγίξουν καλά και να κρυώσουν
- Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζω τις ντομάτες και τη ρόκα και ανακατεύω καλά
- Προσθέτω τα στραγγισμένα φασόλια, τον τόνο και το ξερό κρεμμύδι και ανακατεύω
- Προσθέτω τα αγκιναράκια, το σέλερι και τις ελιές, ανακατεύω και περιχύνω με το χυμό λεμονιού και το ξίδι
- Αλατίζω και αφήνω τη σαλάτα κατά μέρος για 30 λεπτά, σκεπασμένη για να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα των υλικών της
- Λίγο πριν σερβίρω, περιχύνω με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω. Συνοδεύω με φρέσκο ψωμί
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου