Αρακάς φούρνου με πουρέ πατάτας


Υλικά 
  • 1,5 κιλό αρακάς φρέσκος ή 800 γρ. κατεψυγμένος
  • 750 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους 1-2 εκ.
  • 160 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 100 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
  • 100 γρ. καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε μικρά  κομματάκια 1 εκ.
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένη
  • 1 κύβο μυρωδικών
  • Λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μισό ματσάκι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
  1. Σε βραστό αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες για 12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα, στραγγίζουμε και τις κρατάμε ζεστές σε ένα μπολ
  2. Κατά τον ίδιο τρόπο βράζουμε τον αρακά για 3-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα
  4. Προσθέτουμε το ζαμπόν, τον κύβο μυρωδικών και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος , τον αρακά και αφήνουμε το μίγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμα
  5. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι , αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε δυόσμο
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, αδειάζουμε το μίγμα σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψάκι 30x45 εκ.
  7. Με ένα πιρούνι σπάμε τις πατάτες έτσι όπως είναι μέσα στο μπολ για να πάρουμε έναν περίπου πουρέ που να έχει όμως κομματάκια πατάτας μέσα. Δεν τις θέλουμε λείες. Προσθέτουμε το μισό τυρί , ανακατεύουμε και διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι
  8. Το μίγμα του πουρέ το βάζουμε στο ταψάκι , πάνω από τον αρακά ώστε να τον καλύψει όλο. Δεν μας ενδιαφέρει να είναι λείο αντίθετα φαίνεται πιο ωραίο αν είναι λίγο «χωριάτικο»
  9. Από πάνω πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τη φρυγανιά και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2379
Jasper Roberts Consulting - Widget