Υλικά
(για 8 μεγάλα μπισκότα)
- 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- ελάχιστο αλάτι
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο (ή μαργαρίνη), κρύο, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 κόκκινο μήλο, ξεφλουδισμένο, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένο
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
- 2 γεμάτες κουτ. σούπας πετιμέζι
- 5 κουτ. σούπας γάλα
- Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί. Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και την άχνη και ρίχνω το αλάτι.
- Ανακατεύω και προσθέτω τα κομματάκια βουτύρου, τα οποία τρίβω με τα δάχτυλά μου στο μείγμα των στεγνών υλικών, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη που να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού ή με τριμμένο τυρί.
- Προσθέτω το μήλο, το αυγό, το πετιμέζι και το γάλα και ανακατεύω πολύ καλά, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή και σχετικά εύπλαστη.
- Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω για 2 - 3 λεπτά. Την ανοίγω με τον πλάστη σε δίσκο με πάχος περίπου 3 εκ.
- Με ένα πιατάκι του καφέ (ή με ένα στρογγυλό κουπ-πατ) κόβω περίπου 8 στρογγυλά δισκάκια ζύμης. Αν δεν βγουν όλα με τη μία, κόβω όσα μπορώ, πλάθω ξανά το περίσσευμα ζύμης, το ανοίγω στο ίδιο πάχος και κόβω 1 - 2 δισκάκια ακόμα.
- Βάζω όλους τους δίσκους στο ταψί, σε απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους και ψήνω για 10 - 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα βγάζω με προσοχή από το ταψί και τα αφήνω να κρυώσουν καλά σε μια σχάρα. Για να τα σερβίρω, κόβω το καθένα κατά μήκος στη μέση και, αν θέλω, αλείφω την κομμένη πλευρά τους με βούτυρο ή μαρμελάδα ή μέλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου