Υλικά
32 κανελόνια
Για τη γέμιση:
- ¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ
- 1 μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ
- 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
- 2 κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη
- 1 κύβος βοδινού knorr
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- λίγο νερό
- 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 αυγό
- 3 κ.σ. ρεγγάτο
Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού – τυριού:
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι
- 500 ml γάλα φρέσκο
- 150 γρ. τυρί κρέμα
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- τυρί τριμμένο (ρεγγάτο) για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τη Γέμιση:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε για 5΄-6΄το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά
- Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε για 5 λεπτά
- Προσθέτουμε τη μελιτζάνα, τα καρότα, τα κολοκυθάκια, το κύβο βοδινού και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ
- Προσθέτουμε την ντομάτα, λίγο νερό και αλατοπιπερώνουμε
- Σιγοβράζουμε μέχρι να πιει η σάλτσα τα περισσότερα υγρά της (φροντίζουμε πάντως να μην είναι τελείως στεγνή η γέμιση)
- Στο τέλος πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, προσθέτουμε το αυγό και το τυρί και αφήνουμε λίγο να κρυώσει
Για την μπεσαμέλ κρέμας τυριού:
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι
- Ψήνουμε για 2 λεπτά και λίγο λίγο ρίχνουμε, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, το γάλα
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε την κρέμα για λίγα λεπτά να δέσει
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει
- Προσθέτουμε στο τυρί κρέμα το στραγγιστό γιαούρτι και ανακατεύουμε
- Προσθέτουμε την κρέμα τυριού στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε
Για τα κανελόνια:
- Γεμίζουμε τα κανελόνια με μικρό κουτάλι
- Σε ένα πυρέξ απλώνουμε 2-3 κ.σ. από τη μπεσαμέλ μας και φροντίσουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια
- Από πάνω τοποθετούμε τα κανελόνια το ένα δίπλα από το άλλο. Στο δικό μου πυρέξ χώρεσαν σε μία στρώση 16 κανελόνια και σε δεύτερη στρώση άλλα 16.
- Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ τυριού – γιαουρτιού και απλώνουμε προκειμένου να καλύψει όλα τα κανελόνια
- Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει λίγο η επιφάνεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου