Υλικά
- 1 κατσικίσιο μπούτι (μεγάλο)
- 15 αγκινάρες
- 8-10 μέτριες πατάτες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
- Ρίγανη (κατά προτίμηση φρέσκια)
- Ελαιόλαδο
- Χυμό λεμονιού ( από 2-3 λεμόνια)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 210°C
- Πλένουμε το κατσικάκι και το σκουπίζουμε με μία πετσέτα για να φύγει η υγρασία
- Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες σκόρδου και χαράσσουμε το κατσικάκι σε διάσπαρτα σημεία
- Βάζουμε κάποια κομμάτια από το σκόρδο στις σχισμές και το υπόλοιπο σκόρδο το τοποθετούμε σε ένα πολύ μεγάλο ταψί
- Προσθέτουμε τη φρέσκια ρίγανη (σε περίπτωση που έχουμε ξερή ρίγανη πασπαλίζουμε με αυτή το κατσικάκι μας)
- Αλατοπιπερώνουμε το κατσικάκι και από τις δύο πλευρές και το τοποθετούμε στο ταψί πάνω από το ψιλοκομμένο σκόρδο
- Προσθέτουμε λίγο λάδι , λεμόνι και λίγο νερό
- Ψήνουμε το κατσικάκι μόνο του για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει από την πάνω πλευρά
- Στο ενδιάμεσο καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις πλένουμε και τις τοποθετούμε σε μία λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού (ή και στυμμένες κούπες λεμονιού) για να μη μαυρίσουν
- Καθαρίζουμε και πλένουμε και τις πατάτες
- Μόλις περάσει η πρώτη ώρα, βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και γυρίζουμε το κατσικάκι από την άλλη πλευρά
- Προσθέτουμε τις πατάτες που τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις αγκινάρες στο χώρο του ταψιού γύρω από τα κατσικάκι
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι, νερό και χυμό λεμονιού στις πατάτες (οι ποσότητες είναι ανάλογα με τα γούστα)
- Τοποθετούμε το ταψί ξανά στο φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα
- Μόλις περάσει και η δεύτερη ώρα και ανάλογα τον φούρνο χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου μισή ώρα προκειμένου το κρέας να μαλακώσει τελείως και να ξεκοκαλίζεται εύκολα (μπορεί να χρειαστεί να ξαναγυρίσουμε το κατσικάκι ή να ψήσουμε για παραπάνω ώρα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου