Το Λεμονάτο κατσικάκι της μαμάς μου

Υλικά 
  • 1 κατσικίσιο μπούτι (μεγάλο)
  • 15 αγκινάρες
  • 8-10 μέτριες πατάτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
  • Ρίγανη (κατά προτίμηση φρέσκια)
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμό λεμονιού ( από 2-3 λεμόνια)

Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 210°C
  2. Πλένουμε το κατσικάκι και το σκουπίζουμε με μία πετσέτα για να φύγει η υγρασία
  3. Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες σκόρδου και χαράσσουμε το κατσικάκι σε διάσπαρτα σημεία
  4. Βάζουμε κάποια κομμάτια από το σκόρδο στις σχισμές και το υπόλοιπο σκόρδο το τοποθετούμε σε ένα πολύ μεγάλο ταψί
  5. Προσθέτουμε τη φρέσκια ρίγανη (σε περίπτωση που έχουμε ξερή ρίγανη πασπαλίζουμε με αυτή το κατσικάκι μας)
  6. Αλατοπιπερώνουμε το κατσικάκι και από τις δύο πλευρές και το τοποθετούμε στο ταψί πάνω από το ψιλοκομμένο σκόρδο
  7. Προσθέτουμε λίγο λάδι , λεμόνι και λίγο νερό
  8. Ψήνουμε το κατσικάκι μόνο του για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει από την πάνω πλευρά
  9. Στο ενδιάμεσο καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις πλένουμε και τις τοποθετούμε σε μία λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού (ή και στυμμένες κούπες λεμονιού) για να μη μαυρίσουν
  10. Καθαρίζουμε και πλένουμε και τις πατάτες
  11. Μόλις περάσει η πρώτη ώρα, βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και γυρίζουμε το κατσικάκι από την άλλη πλευρά
  12. Προσθέτουμε τις πατάτες που τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις αγκινάρες στο χώρο του ταψιού γύρω από τα κατσικάκι
  13. Προσθέτουμε  αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι, νερό και  χυμό λεμονιού στις πατάτες (οι ποσότητες είναι ανάλογα με τα γούστα)
  14. Τοποθετούμε το ταψί ξανά στο φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα
  15. Μόλις περάσει και η δεύτερη ώρα και ανάλογα τον φούρνο χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου μισή ώρα προκειμένου το κρέας να μαλακώσει τελείως και να ξεκοκαλίζεται εύκολα (μπορεί να χρειαστεί να ξαναγυρίσουμε το κατσικάκι ή να ψήσουμε για παραπάνω ώρα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2379
Jasper Roberts Consulting - Widget