Υλικά
(για
4 μερίδες)
- 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (ή 3 μικρότερες)
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου ή 3 σκελίδες σκόρδου ωμές, λιωμένες
- 3/4 φλιτζανιού (150 ml) ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή άλλο καλό ξίδι από λευκό κρασί
- 1 κουτ. σούπας μπούκοβο, γλυκό (θα το βρείτε στα μπαχαράδικα) ή 1/2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 1/2 κεσεδάκι (100 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
- 100 γρ. φέτα της αρεσκείας σας, θρυμματισμένη με το πιρούνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά.
- Πλένω τις μελιτζάνες, τις σκουπίζω καλά, τις τοποθετώ στη σχάρα του φούρνου, σε ένα από τα ψηλά ράφια και τις ψήνω για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους και να σκάσει σε αρκετά σημεία. Κάθε τόσο, τις γυρνάω στη διάρκεια του ψησίματος, για να μαυρίσουν ομοιόμορφα
- Εναλλακτικά, τις τρυπάω με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, τις βάζω σε ένα ταψί και τις ψήνω στη λειτουργία του φούρνου, στους 200 C., για 35 - 40 λεπτά
- Τις βγάζω από το φούρνο και, όταν κρυώσουν τόσο ώστε να μπορώ να τις πιάσω, τις κόβω στη μέση και, με ένα κουταλάκι, αφαιρώ και πετάω όσα περισσότερα σποράκια μπορώ
- Στη συνέχεια παίρνω τη σάρκα, τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ και τη ραντίζω με το χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσει
- Προσθέτω την κρέμα σκόρδου (ή τις λιωμένες σκελίδες), το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο (ή το ξίδι από λευκό κρασί), το μπούκοβο (ή την πάπρικα), το μαϊντανό, το γιαούρτι και τη φέτα
- Ανακατεύω καλά τα υλικά και νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι (προσοχή με το αλάτι γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρό τυρί)
- Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το φυλάω στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου