Υλικά
Για τη σαλάτα:
- 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
- 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας φύλλα από μυρώνια, ψιλοκομμένα (αν δεν βρούμε μυρώνια, βάζουμε άνηθο ή επιπλέον μαϊντανό)
- 2 κουτ. σούπας φύλλα από μαϊντανό, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος τριμμένος
- 1 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, σε ψιλά καρέ
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 - 3 σταγόνες Ταμπάσκο (προαιρετικά)
- 70 ml ελαιόλαδο
- 70 - 80 γρ. κατίκι
Για το σερβίρισμα:
- 4 κουτ. σούπας κατίκι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σαλάτα:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μαυρομάτικα, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και τα βράζουμε για 3 - 4 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό).
- Τα στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και τα ξαναβάζουμε στην άδεια κατσαρόλα.
- Τα καλύπτουμε ξανά με άφθονο κρύο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, σε δυνατή φωτιά.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται.
- Μόλις γίνουν, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε ένα τρυπητό και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός και να κρυώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τα μυρώνια, το δυόσμο, την πιπεριά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Σάλτσα:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, το ταμπάσκο (αν θέλουμε) και το ελαιόλαδο.
- Χτυπάμε καλά τα υλικά με το πιρούνι και κρατάμε κατά μέρος 4 κουτ. σούπας από τη σάλτσα, για το σερβίρισμα.
- Προσθέτουμε στην υπόλοιπη σάλτσα το κατίκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ετοιμάσουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
Σερβίρισμα:
- Ρίχνουμε στο μπολ με τα μαυρομάτικα τη σάλτσα.
- Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε τη σαλάτα στα πιάτα.
- Σε κάθε μερίδα βάζουμε από 1 κουτ. σούπας κατίκι, περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας από τη σάλτσα που κρατήσαμε, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε με ψωμί. Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα σερβίρουμε και μερικά βραστά αυγά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου