Υλικά
(για 1 φόρμα 24 εκ.)
Για τη σοκολατένια ζύμη
- 100 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ, σε θερμοκρασία δωματίου
- 80 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ. σκόνη κακάο, καλής ποιότητας
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- 1 λίτρο γάλα
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. κορν φλάουρ
- 150 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
- ελάχιστη κανένα σε σκόνη
- ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
- λίγη μαργαρίνη Βιτάμ για το άλειμμα της φόρμας
Για τη ζύμη:
- Χτυπάω στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
- Προσθέτω το αυγό και συνεχίζω το χτύπημα για λίγα λεπτά.
- Ρίχνω το αλεύρι και το κακάο, κοσκινισμένα, χτυπάω μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
- Αδειάζω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και και χωρίς να ζυμώνω μαζεύω τη ζύμη σε μπάλα.
- Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να φτιάξω την κρέμα.
- Κρατάω 200 ml από το γάλα σε ένα μπολ και το υπόλοιπο το ρίχνω σε μια κατσαρόλα.
- Βάζω στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και τη βανίλια και τη βάζω στη φωτιά για να ζεσταθεί το γάλα.
- Στο μπολ με το κρύο γάλα που έχω κρατήσει ρίχνω το αλεύρι και το κορν φλάουρ και ανακατεύω μέχρι να διαλυθούν.
- Μόλις ζεσταθεί το γάλα και λιώσει η ζάχαρη ρίχνω το μίγμα του μπολ και ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνω την κρέμα για λίγα λεπτά να κρυώσει.
- Προσθέτω τα αυγά και ανακατεύω με γρήγορες και δυνατές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως στην κρέμα.
- Πασπαλίζω με την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύω, και αφήνω την κρέμα στην άκρη μέχρι να στρώσω τη βάση.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. ή ένα στρογγυλό και ρηχό ταψάκι, ίδιας διαμέτρου.
- Βάζω τη ζύμη στο κέντρο του σκεύους και με τα χέρια μου πιέζω μέχρι να απλώσει καλά σε όλο τον πάτο και λίγο από τα πλάγια.
- Αδειάζω την κρέμα στη ζύμη και ισιώνω την επιφάνεια.
- Ψήνω για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει όμορφα η επιφάνεια. Τη σερβίρω ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου