Η τούρτα της κόρης μου


Υλικά

Για το παντεσπάνι
(για 1 φόρμα των 26 εκ.)
  • 175 γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
  • 175 γρ. ζάχαρη λεπτή
  • 175 γρ. βούρυρο Lurpak ανάλατο σε αλουμινόφυλλο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια
  • 3 μεσαία αυγά (που ζυγίζουν περίπου 175 γρ.)
  • 1 γεμάτη κ.γ. baking powder
  • 1 κάψουλα βανίλιας

Για το σιρόπι
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κ.σ. λεμόνι

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • 6 κ.σ. κοφτές αλεύρι
  • 2 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κούπες γάλα
  • 2 κ.σ. κοφτές ανάλατο βούτυρο
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 2 κρόκοι αυγών ελαφρώς χτυπημένοι
  • σιρόπι από γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Για την επικάλυψη/ διακόσμηση
  • 1 morfat
  • γλυκό του κουταλιού βύσσινο
  • πολύχρωμη τρούφα
  • σοκολατένια πουράκια

Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι
  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170ºC
  2. Πάρτε μια στρογγυλή non-stick φόρμα για κέικ και λαδόκολλα (η δικιά μου είναι 26 εκ). Κόψτε στο μέγεθος της βάσης της φόρμας ένα αντίστοιχο κύκλο από λαδόκολλα. Στη συνέχεια βουτυρώστε τον πάτο της φόρμας , ακουμπήστε πάνω του τη λαδόκολλα και βουτυρώστε και αυτήν από πάνω, που θα έρθει σε επαφή με το κέικ.
  3. Βάλτε το αλεύρι και την Baking Powder μέσα σε ένα μηχανικό κόσκινο. Κρατώντας το κόσκινο ψηλά, κοσκινίστε το μίγμα στο μπολ της κουζινομηχανής σας ή σε κάποιο μεγάλο μπολ που θα κάνετε την ανάμιξη των υλικών.
  4. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ, κόβοντας το μαλακό βούτυρο σε κυβάκια. Αρχίστε την ανάδευση σε υψηλή ταχύτητα για περίπου ένα λεπτό, μέχρι όλα τα υλικά να έχουν γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
  5. Πάρτε μια κουταλιά σούπας απ’ το μίγμα. Χτυπήστε το κουτάλι στο χείλος του μπολ και δείτε αν η ζύμη παντεσπάνι πέφτει μέσα εύκολα. Αν είναι κάπως στέρεα, προσθέστε μια-δυο κουταλιές σούπας νερό τη φορά και αναμίξτε πάλι για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι η ζύμη να είναι πιο ρευστή, ώστε να φεύγει πάνω απ’ το κουτάλι στη δοκιμή.
  6. Ρίξτε τη ζύμη του παντεσπάνι μέσα στη φόρμα και απλώστε τη καλά.
  7. Βάλτε τη φόρμα με το παντεσπάνι σε μεσαίο ράφι του φούρνου, τον οποίο είχατε προθερμάνει στους 170ºC και ψήστε για 30 λεπτά. Δεν το πειράζετε από εκεί και πέρα και δεν ανοίγετε το φούρνο για κανένα λόγο, γι’ αυτή τη μισή ώρα
  8. Όταν περάσει η μισή ώρα, ανοίξτε το φούρνο και ελέγξτε αν το κέικ έχει γίνει, πιέζοντας με το δάχτυλό σας ελαφρά στην επιφάνεια. Αν επανέλθει μόλις αφαιρέσετε τη πίεση και οι άκρες του παντεσπάνι έχουν αρχίσει να αποκολλώνται από τη φόρμα, είναι έτοιμο. Αν όχι, μάλλον ο φούρνος σας δεν ψήνει στη θερμοκρασία που λέει, οπότε αφήστε το για λίγα λεπτά ακόμη.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει αφαιρώντας το πλαϊνό μέρος της φόρμας και τοποθετώντας σε μία σχάρα (αν έχουμε) ανάποδα προκειμένου να αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα και να κρυώσει πιο γρήγορα.

Επανέλαβα τη διαδικασία για δύο φόρμες των 26 εκ. προκειμένου να έχω δύο παντεσπάνια
Η συνταγή για αυτό το καταπληκτικό παντεσπάνι είναι από το site http://caruso.gr/pantespani/

Για το σιρόπι
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρολίτσα και βράζουμε για 8-10 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός)

Το σιρόπι το ετοιμάζουμε προς το τέλος όταν θα είμαστε σε θέση να στήσουμε την τούρτα μας και τα παντεσπάνια θα έχουν κρυώσει καλά

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Βράζετε το γάλα και το ρίχνετε στο μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς, να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
  2. Επιστρέφετε το μείγμα στην κατσαρόλα που βράσατε το γάλα, την τοποθετείτε σε μπεν μαρί (σε μεγαλύτερο κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) και ζεσταίνετε την κρέμα για 15' περίπου.
  3. Έχετε χτυπήσει πρόχειρα σε ένα μπολάκι τα κροκάδια. Ρίχνετε λίγη από τη ζεστή κρέμα στα κροκάδια των αβγών κι ανακατεύετε ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα.
  4. Ρίχνετε αυτό το μείγμα των αβγών πίσω στην κατσαρόλα κι αφήνετε να ζεσταθεί το μείγμα, πάντα ανακατεύοντας, για άλλα 2'-3'.
  5. Κατεβάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, τη βανίλια και το σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού. Ανακατεύετε να ενωθούν και τη χρησιμοποιείτε αφού κρυώσει καλά, στο ψυγείο τοποθετώντας μία μεμβράνη πάνω από την κρέμα (να ακουμπήσει καλά την κρέμα) προκειμένου να μην δημιουργηθεί «πέτσα» στο πάνω μέρος της κρέμας

Η κρέμα ζαχαροπλαστικής που θα σας περισσέψει τρώγεται από μόνη της ή την χρησιμοποιείται για την παρασκευή άλλου γλυκού
Η συνταγή για την κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι από το site http://www.pastrychef.gr/recipe_655.html

Στήσιμο της τούρτας
  1. Παίρνουμε μία στρογγυλή βάση από χαρτόνι για τούρτα και τοποθετούμε πάνω το πρώτο παντεσπάνι
  2. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής σιροπιάζουμε ελαφρώς την πάνω επιφάνεια από το παντεσπάνι
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε την morfat να αφρατέψει για λίγα λεπτά στο μίξερ
  4. Βγάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο και τη χτυπάμε και αυτή στο μίξερ για 2 λεπτά για να αφρατέψει
  5. Πάνω από το πρώτο σιροπιασμένο παντεσπάνι βάζουμε μία στρώση κρέμα ζαχαροπλαστικής και απλώνουμε ομοιόμορφα αφήνοντας μισό εκατοστό από την άκρη. Το πάχος της στρώσης είναι θέμα γούστου
  6. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και πιέζουμε να κολλήσει καλά. Το σιροπιάζουμε και αυτό ελαφρώς με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής
  7. Για να καλύψουμε την επιφάνεια της  τούρτας καθώς και τα πλαϊνά χτυπάμε στο μίξερ για 2 λεπτά μία ποσότητα morfat και κρέμας ζαχαροπλαστικής.
  8. Καλύπτουμε την τούρτα μας και απλώνουμε με μία σπάτουλα ή ένα μαχαίρι για να γίνει λεία η επιφάνεια τόσο στο επάνω  μέρος όσο και στα πλαϊνά
  9. Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια της τούρτας την πολύχρωμη τρούφα και γλυκό του κουταλιού βύσσινο ενώ στο πλάι «κολλάμε» πουράκια σοκολάτας
  10. Τοποθετούμε στο ψυγείο προκειμένου να δέσουν τα υλικά 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2379
Jasper Roberts Consulting - Widget