Ελαφρύ κέικ με λεμόνι και γιαούρτι

Υλικά 

  • 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 + 70 γραμμ. ζάχαρη
  • 200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό με 10% λιπαρά
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 βανιλίνες
  • 100 γραμμ. καλαμποκέλαιο
  • χυμό από 1 ½ ζουμερό λεμόνι

Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  4. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα 200 γραμμ. ζάχαρης με το γιαούρτι, τα αυγά, το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο.
  5. Ρίχνουμε το υγρό μίγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα.
  6. Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 50’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
  7. Εντωμεταξύ βάζουμε τα υπόλοιπα 70 γραμμ. ζάχαρης μαζί με το χυμό λεμονιού σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε ένα διαυγές μίγμα.
  8. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε 10’ να κρυώσει. Το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το περιχύνουμε με το μίγμα ζάχαρης-λεμονιού.
  9. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι και το σερβίρουμε πασπαλισμένο με λίγη άχνη ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2379
Jasper Roberts Consulting - Widget