Υλικά
- 3 αυγά
- 1 γιαούρτι (250 γραμμ.) - το άδειο κεσεδάκι του θα γίνει ο μετρητής μας για τα υπόλοιπα υλικά
- 3 κεσεδάκια αλεύρι
- 2 κεσεδάκια ζάχαρη
- ¾ κεσεδάκι ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- βανίλια σε σκόνη
- 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
- όσο βούτυρο χρειάζεται για το βουτύρωμα της φόρμας που θα το ψήσουμε
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας κοφτά· σκοπός μας είναι να μη σβολιάσει η ζύμη.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Τώρα χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Στο πρώτο προσθέτουμε την αρωματική βανίλια και στη δεύτερη τη σκόνη του κακάο.
- Ανακατεύουμε διαδοχικά και τα δύο κομμάτια και στη συνέχεια βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι το σκεύος που μέσα του θα ψηθεί.
- Αν κάποιο από τα δύο μέρη της ζύμης προέκυψε αραιό, προσθέτουμε αλεύρι, αν πάλι παραείναι σφιχτό, το «χαλαρώνουμε» προσθέτοντας με φειδώ γάλα.
- Αδειάζουμε εναλλάξ τις δύο ζύμες στη φόρμα: σε τέσσερις ή και έξι δόσεις για να εξασφαλίσουμε πως μετά το ξεφούρνισμα θα έχουμε τις επιθυμητές, λαχταριστές, σοκολατένιες καμπύλες στο εσωτερικό του.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και στους 170 ° C για 40 έως 45 λεπτά.
- Ασφαλώς δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο και, δοκιμάζοντας με ένα μαχαίρι, ελέγχουμε αν είναι έτοιμο:μετά τα 40 λεπτά βυθίζουμε τη λάμα του στο κέικ και αν, τραβώντας την, μείνει καθαρή, τότε μπορούμε να το ξεφουρνίσουμε.
- Περιμένουμε για περίπου 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε. Επιστρατεύουμε όλα τα δροσερά του ψυγείου: φρούτα, παγωτό και φυσικά γιαούρτι μπορούν να το ακομπανιάρουν άψογα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου