Υλικά
- 2 μεγάλα πορτοκάλια
- 2,5 κούπες ζάχαρη
- ¾ κούπας ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
- ¼ κούπας ρακή ή κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας
- 1 κουταλάκι σόδα
- 3 κουταλάκια μπέικιν
- 1 ,5 κούπα αλεύρι
- 1,5 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
- Προαιρετικά , περίπου 100 γραμμάρια κουβερτούρα
- Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και αφού βγάλουμε το μέρος που ήταν το κοτσάνι τους τα βάζουμε να βράσουν.
- Όταν βράσουν 5 λεπτά αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά (συνολικά δηλαδή βράζουν 3 φορές από 5 λεπτά). Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Αλέθουμε το ένα πορτοκάλι στο multi να γίνει λείος πολτός αφού αφαιρέσουμε όσες περισσότερες από τις λευκές μεμβράνες γίνεται και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 1,5 κούπα πολτό.
- Χτυπάμε με το χέρι σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη 1 κούπα από τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τον πολτό του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα. Προσθέτουμε και το ποτό.
- Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα μας , όπως και το σιμιγδάλι.
- Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 20 λεπτά, ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι και το αδειάζουμε σε ταψί Νο 30.
- Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς για μία ώρα (μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο της).
- Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι
- Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε κατσαρόλα με 1 κούπα νερό και το άλλο πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες.
- Βράζουμε το σιρόπι (στο max της θερμοκρασίας του ματιού) και μετράμε 10 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός
- Αποσύρουμε από το μάτι και σιροπιάζουμε την πίτα μας (Κρύα πίτα, ζεστό σιρόπι), χωρίς να αφήσουμε τις φέτες πορτοκαλιού να πέσουν πάνω της.
- Κόβουμε τις φέτες πορτοκαλιού στα δύο και γαρνίρουμε
- Στολίζουμε και με λιωμένη κουβερτούρα (αν θέλουμε)
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και απολαμβάνουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου