Παραδοσιακά ποντιακά πιροσκί


Υλικά
  • 30 γρ. μαγιά ή 1 φακελάκι σκόνη
  • ½ ποτήρι χλιαρό νερό
  • ½ ποτήρι χλιαρό γάλα
  • 1 ½ κουταλιά ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 αυγό
  • 750 γρ. αλεύρι περίπου

Εκτέλεση
  1. Πάρτε μαγιά όσο ένα μεγάλο καρύδι, βάλτε τη σε μία λεκάνη και διαλύστε τη με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και αφήστε το να βγάλει φουσκάλες
  2. Προσθέστε το γάλα, το αλάτι, 2 κουταλιές βούτυρο και το αυγό. Ανακατέψτε τα καλά και προσθέστε το αλεύρι ζυμώνοντας καλά. Όταν γίνει μία λεία και ελαστική ζύμη, όχι πολύ σφιχτή, τη σκεπάζετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο
  3. Μετά ζυμώνεται να φύγει ο αέρας ,τη χωρίζετε σε μικρά μπαλάκια και τα σκεπάζετε να μείνουν γύρω στα 15 λεπτά
  4. Ανοίξτε τα μπαλάκια σε σχετικά λεπτά φυλαράκια. Θα πρέπει να έχουν το μέγεθος ενός μικρού πιάτου.
  5. Βάλτε τη γέμιση της αρεσκείας σας και διπλώστε τα στα δύο κλείνοντας καλά για να μη στάξει
  6. Προτού τα ρίξετε στο τηγάνι τραβήξτε ελαφρώς και από τις δύο άκρες να πάρουν μέγεθος περίπου 20 εκ.
  7. Τηγανίστε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Βγάλτε τα με μία τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα σε χαρτί κουζίνας να φύγει το πολύ λάδι

Σερβίρονται ζεστά! Tip: μπορείτε να τα γεμίσετε με τυρί, σπανάκι, κοτόπουλο, κιμά ή πατάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2379
Jasper Roberts Consulting - Widget