Υλικά
- 300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, καλά ξεπλυμένα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 7 - 8 ντοματίνια τύπου τσέρι (αν βρούμε αξιόλογα, αλλιώς χρησιμοποιούμε 5-6 λιαστές ντομάτες από βαζάκι στο λάδι, στραγγισμένες)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κονσέρβες τόνος, στραγγισμένος
Για το πέστο μυρωδικών
- 1/4 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και τη δάφνη και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις το υγρό κοχλάσει, μετριάζουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για όση ώρα σχηματίζεται αφρός. Δεν έχει σημασία που δεν θα χρησιμοποιήσουμε το ζουμί - αν αφήσουμε τον αφρό, τα φασόλια δεν γίνονται το ίδιο νόστιμα.
- Βράζουμε για περίπου 25 λεπτά συνολικά (ή μέχρι να μαλακώσουν). Τα σουρώνουμε και τα αλατίζουμε με σύνεση μέσα στο σουρωτήρι.
- Μόλις χλιαρύνουν τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το κρεμμύδι και τα ντοματάκια κομμένα στα δύο (ή τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες). Ανακατεύουμε.
Πέστο:
- Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να προκύψει ένα μείγμα πηχτό και ομοιογενές.
- Αν χρειαστεί (δηλ. αν δεν γυρίζουν τα μαχαίρια του μούλτι) προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο επιπλέον, το οποίο αφαιρούμε μετά σουρώνοντας το πέστο από ψιλό σουρωτήρι.
Σερβίρισμα:
- Προσθέτουμε το πέστο στα φασόλια και ανακατεύουμε απαλά. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
- Σερβίρουμε σε πιάτα και «σπάμε» με τα δάχτυλα τον τόνο από πάνω. Συνοδεύουμε με ψωμί της αρεσκείας μας ή παξιμάδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου