Υλικά
- 1 μεγάλο κουνουπίδι, περίπου 1½ κιλό ή 2 μικρότερα, χωρίς τα πολύ χοντρά κοτσάνια
- 1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε βαζάκι μέσα σε λάδι – για να είναι πιο μαλακές), ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. γραβιέρα (κατά προτίμηση Κρήτης) ή μετσοβόνε (με διαφορετικά αλλά εξίσου ενδιαφέροντα το καθένα αποτελέσματα), τριμμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Για την κρέμα γιαουρτιού
- 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Χωρίζουμε το κουνουπίδι στα μπουκετάκια του, τα οποία κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μικρότερα κομμάτια.
- Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και ζεματίζουμε το κουνουπίδι για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει κάπως, αλλά να παραμείνει τραγανό.
- Σουρώνουμε το κουνουπίδι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Κρέμα γιαουρτιού: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
- Χτυπάμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά και προκύψει μια ομοιογενής κρέμα.
- Κουνουπίδι φουρνιστό: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Απλώνουμε τα κομμάτια του κουνουπιδιού σε ένα λαδωμένο πυρέξ.
- Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τον μαϊντανό και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε ελαφρώς.
- Περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί με την κρέμα του γιαουρτιού και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά στο φούρνο ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού. Σερβίρουμε το κουνουπίδι ζεστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου