Υλικά
- 1 κιλό μικροσκοπικές βιολογικές πατάτες (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μικρές κόκκινες πατατούλες - ταιριάζουν θαυμάσια με τη συνταγή), πολύ καλά πλυμένες
- χυμός από 2 πορτοκάλια
- 1 πορτοκάλι, ακέρωτο και βιολογικό, καλά πλυμένο και κομμένο στη μέση και μετά σε λεπτά φετάκια (όπως είναι με τη φλούδα - βγάζουμε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φετάκια
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπακάλικα) ή 1 κουτ. σούπας μέλι
- 3 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή ξίδι από κρασί
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- μπόλικο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σ' ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αλατίζουμε αμέσως ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
- Τα σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το πετιμέζι ή το μέλι.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε να είναι πιο γλυκιά, προσθέτουμε λίγο μέλι ή πετιμέζι επιπλέον, ενώ, αν τη θέλουμε πιο όξινη προσθέτουμε ελάχιστο ξίδι ακόμη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα ταψί φούρνου βάζουμε τις πατάτες ακαθάριστες και κομμένες στη μέση.
- Τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και τη ρίγανη.
- Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα του τηγανιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα φετάκια πορτοκαλιού.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά.
- Μετά, ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να «καραμελώσουν» οι πατάτες.
- Αν κατά το ψήσιμο, σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σείουμε το ταψί - δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μην διαλυθούν οι πατάτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου