Υλικά
- 1½ κιλό μοσχάρι (κιλότο ή ποντίκι ή ό,τι μας αρέσει), σε μικρές μερίδες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 4 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, περασμένες στον τρίφτη
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 100 ml ελαιόλαδο
- 80 γρ. πετιμέζι (σε μπακάλικα αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 50 γρ. μέλι
- 1 μπαστουνάκι κανέλα
- 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
- ελάχιστο μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
- αλάτι, μπόλικο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρέας για 4 - 5 λεπτά, ώστε να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Με τρυπητή κουτάλα τραβάμε το κρέας από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια.
- Τα σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, να γυαλίσουν, και ρίχνουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε καλά, να αρωματιστεί το λάδι, και προσθέτουμε το κρέας.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τόσο καυτό νερό όσο χρειάζεται, ώστε να σκεπαστεί το κρέας.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τις τριμμένες ντομάτες με τον πελτέ, τη μισή ποσότητα πετιμεζιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το μείγμα στο φαγητό που βράζει, ανακατεύουμε, αλατίζουμε και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία, σκεπασμένο, να σιγοβράσει για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας.
- Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε και το υπόλοιπο πετιμέζι και ανακατεύουμε καλά.
- Αν κατά το μαγείρεμα σωθούν νωρίς τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Αν το κρέας έχει μαγειρευτεί και υπάρχει περίσσεια υγρών, το σουρώνουμε και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει.
- Συνοδεύουμε με Πουρέ πατάτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου