Υλικά
(για 4 άτομα)
- 4 φιλέτα (ή φέτες) λευκού ψαριού όπως πέρκα, μπακαλιάρος, γαλέος κ.α. (αν επιλέξουμε γλώσσες υπολογίζουμε 8 φιλέτα, δύο για κάθε μερίδα), βάρους περίπου 200 γρ. το καθένα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
- αλάτι
Για τη σάλτσα μυρωδικών
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
- ¼ φλιτζ. τσαγιού κάππαρη, ξεπλυμένη, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- ½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, τριμμένο
- 50 ml χυμός λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πλιγούρι
- 1 φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι
- 200 ml χυμός λεμονιού
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 - 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 2 φλιτζ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο δυόσμο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλιγούρι:
- Βάζω το πλιγούρι σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα μπολάκι χτυπάω με το πιρούνι το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το σκόρδο και περιχύνω το πλιγούρι.
- Ανακατεύω καλά και προσθέτω το μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το δυόσμο.
- Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι το πλιγούρι να απορροφήσει το υγρό μείγμα και να μαλακώσει.
Πράσινη σάλτσα:
- Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της σε ένα μπολ και αφήνω κατά μέρος.
Ψάρια:
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί και αραδιάζω εκεί τα φιλέτα σε μονή στρώση.
- Τα ραντίζω με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, τα αλατοπιπερώνω και τα πασπαλίζω με το μαϊντανό, το θυμάρι και τη ρίγανη.
- Βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω τα φιλέτα για 10 - 12 λεπτά.
- Τα μοιράζω σε πιάτα, περιχύνω με την πράσινη σάλτσα και συνοδεύω με το πλιγούρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου