Υλικά
- 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 φλιτζ. τσαγιού αρακάς κατεψυγμένος
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 πράσο, ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
- 1/2 μικρή σελινόριζα, κομμένη σε κυβάκια
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
- 5 φλιτζ. τσαγιού νερό ζεστό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για γαρνίρισμα
- 1 κουτ. σούπας ελιές θρούμπες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες (αν θέλουμε)
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
- Πλένουμε το ρύζι σε άφθονο κρύο νερό και το στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τον αρακά, το πράσο και τη σελινόριζα για 3 - 4 λεπτά.
- Μόλις μαραθούν και μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε το ρύζι.
- Ανακατεύουμε 1 λεπτό να λαδωθεί καλά και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και προσθέτουμε το νερό.
- Αλατίζουμε, ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το πιλάφι να σιγοβράσει για περίπου 18 - 20 λεπτά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα.
- Θα το κατεβάσουμε από τη φωτιά μόλις μαλακώσει το ρύζι και σχηματιστούν τρύπες στην επιφάνειά του.
- Δοκιμάζουμε και, αν δεν έχει γίνει, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό ακόμη και συνεχίζουμε το βράσιμο.
- Αποσύρουμε, σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για 10 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με πιπέρι, ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε τις ελιές (αν θέλουμε) και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με λίγη φέτα ή ανθότυρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου